Bij FNS: Functionele Neurologische Stoornissen kunnen er veel verschillende klachten en signalen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het trillen van een arm of been (tremor), schokken en spiertrekkingen, tics, een standsafwijking, gelaatsspasmen en zwakte of verlamming. Ook verandering van gevoel (tintelingen), gehoor, zicht (wazig zien) of spraak (stotteren) kunnen symptomen van FNS zijn. Functionele aanvallen (wegrakingen) komen ook regelmatig voor en kunnen heel beangstigend zijn voor jezelf en je omgeving.
Oorzaak:
De signalen tussen je hersenen en je lichaam worden niet goed verzonden en ontvangen. De hersenen interpreteren de signalen vanuit het lichaam niet helemaal goed en reageren ook anders dan normaal. Het is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij er een probleem is in de werking van de hersenen en zenuwen. Patiënten met functionele symptomen hebben geen structurele schade van hersenen of zenuwstelsel. Er zijn dan ook geen afwijkingen te zien op een hersenscan. De functie van het zenuwstelsel is gestoord.
Functionele stoornissen kunnen erger worden als de patiënt er aandacht voor heeft. Als je iets bewust wil doen, gaat dat juist niet goed, terwijl onbewuste bewegingen (automatische bewegingen) wel goed gaan.
Mensen met een functionele stoornis hebben soms, niet altijd, meerdere functionele symptomen. Ze hebben bijvoorbeeld zowel last van een bewegingsprobleem, als van een veranderd gevoel of tintelingen. Ook hebben veel patiënten verminderde concentratie of vermoeidheidsklachten.
De klachten zijn meestal niet in dezelfde mate aanwezig. In de loop van de dag/periode kunnen de klachten wisselen in intensiteit.
Behandeling;
Vaak is belangrijk om uit te leggen wat FNS precies is. Het is in het begin voor de meeste mensen een lastig te begrijpen diagnose. Tijdens de behandeling leer je wat wel en niet verstandig is om te doen. Bij uitval door FNS lukt het vaak niet om een beweging bewust te maken, maar vaak wel om deze onbewust te maken. Het is meestal zoeken om goed werkende manieren te ontdekken, waarmee je de juiste beweging uit kunt lokken. Het gaat erom om die alternatieve manier langzaam weer in te slijten naar een gewone manier van bewegen. Dit kost vaak best veel oefening en geduld.
Belangrijk is om te leren hoe je klachten kunt voorkomen. En dat je inzicht krijgt in welke factoren bijdragen aan het terugkomen van je klachten en welke juist aan het voorkomen ervan. Deze zoektocht zullen we samen aan gaan.
Prognose:
Bij 70% van de mensen met FNS kunnen de klachten goed herstellen. Hoe eerder de diagnose gesteld is en hoe eerder dit behandeld wordt, hoe gunstiger de prognose is.
Dus aarzel niet om contact op te nemen met Bernardi Noordman via het contactformulier en laten we ermee aan de slag gaan!
Nog veel meer informatie en verhelderende filmpjes staan op de sites van functionele bewegingsstoornissen en www.stichtingfns.nl
BEWEGEN NATUURLIJK: OEFENTHERAPIE MENSENDIECK/CESAR
NIJVEENLAAN 25 - 9648 BE WILDERVANK - TEL: 06-33863161